sobota, 22 października 2011

OLEJE W KOSMETYCE



Większość z nas wie, że oleje roślinne mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Są powszechnie wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny. Wiemy, że znajdują się w składzie kremów, balsamów, pomadek do ust i wielu innych kosmetyków. Jednocześnie niewiele osób zdaje sobie sprawę z ogromnej przydatności olejów roślinnych w naturalnej pielęgnacji ciała. Tymczasem oleje to wspaniałe, aczkolwiek niedoceniane, kosmetyki. Możemy je stosować do pielęgnacji ciała, twarzy, a nawet włosów. Żeby się na taką pielęgnację zdecydować należy najpierw zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat olejów.




Oleje roślinne dzielą się pod względem "tłustości" na schnące, półschnące i nieschnące. Im więcej dany olej zawiera kwasów tłuszczowych wielokrotnie nienasyconych (wielonienasyconych), tym szybciej "wysycha" na powietrzu. Proces tego "wysychania" nie jest dokładnie zbadany, ale objawia się tym, że oleje schnące pod wpływem powietrza zmieniają się w elastyczną, niepłynną masę.


Dla cery tłustej i mieszanej najlepiej nadają się oleje schnące i półschnące. Do suchej i dojrzałej najodpowiedniejsze są oleje półschnące i nieschnące. Oleje nieschnące mogą działać komedogennie czyli zaskórnikotwórczo. Można jednak temu zapobiec poprzez dokładne oczyszczanie cery np. za pomocą naturalnych mydeł i peelingów.

A oto podział najbardziej popularnych olejów:

Oleje schnące: olej słonecznikowy, olej z krokosza, olej z dzikiej róży, olej lniany, olej z konopii, olej z nasion wiesiołka, olej z rokitnika, olej z czarnuszki siewnej, olej sojowy, olej z ogórecznika, olej z pestek winogron, olej z orzecha włoskiego, olej z kiełków pszenicy.

Oleje półschnące: olej z pestek moreli, olej migdałowy, olej sezamowy.

Oleje nieschnące: olej awokado, olej z orzechów arachidowych, olej z orzechów laskowych, olej kokosowy, olej z orzechów makadamii, oliwa z oliwek, olej rycynowy, olej rzepakowy, olej z pestek dyni, olej ryżowy.


Oleje, które możemy zastosować jako kosmetyki:


Olej arganowy (Argania Spinosa (Argan) Nut Oil) - wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące i antyoksydacyjne. Polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej z oznakami starzenia oraz cery suchej i odwodnionej, wymagającej regeneracji. Sprawdza się również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy jak i do zwilżania końcówek włosów np. rozdwajających się. Jest bardzo szybko wchłaniany przez skórę i można stosować go do pielęgnacji twarzy zamiast kremów na dzień i na noc.

 Olej z czarnuszki siewnej (Nigella Sativa Oil) - drogocenne właściwości tego oleju wykorzystywano już w medycynie starożytnej m.in. w Egipcie. W krajach arabskich do dziś uważany jest za panaceum.
Olej z czarnuszki nazywany jest eliksirem młodości, gdyż w naturalny sposób regeneruje skórę dojrzałą, uelastycznia ją i wygładza zmarszczki. To naturalny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Zalecany również do pielęgnacji skóry dotkniętej egzemą, łuszczycą i trądzikiem. Bardzo pomocny w likwidowaniu łupieżu skóry głowy.

Olej z róży rdzawej (Rosa Rubiginosa Oil) zwanej też różą piżmową z Chile. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Polecany jako kuracja przeciwzmarszczkowa w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, dojrzałej, naczynkowej i wrażliwej oraz jako środek gojący i redukujący blizny pourazowe, potrądzikowe i rozstępy.

 Olej kokosowy  (Coconut Oil) - najczęściej spotykany jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Taki olej jest bezwonny. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25st.C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz, stąd nazywany także masłem kokosowym. Polecany do pielęgnacji włosów, zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa. Ze względu na własności emoliencyjne, odpowiedni jako nawilżacz do cery suchej i łuszczącej się. Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne czynią naturalny olej kokosowy odpowiednim również jako dodatek w pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej.

 Olej jojoba (Jojoba Oil) - olej jojoba jest przezroczysty, ma bursztynowy kolor oraz przyjemny, lekko orzechowy zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Po schłodzeniu matowieje i twardnieje.
Jojoba charakteryzuje się bardzo wysoką zgodnością biologiczną z ludzką skórą. Dzięki temu jest łatwo wchłaniany przez skórę i włosy. Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy.
Może być używany do pielęgnacji skóry wrażliwej. Jojoba pomaga w leczeniu zapaleń skóry np. łuszczycy. Pomaga też w leczeniu trądziku.


Olej migdałowy (Prunus Dulcis Oil) - jest to olej ze słodkich migdałów. Ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Jest bardzo dobrym emolientem tzn. wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie.
Olej migdałowy stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz w pielęgnacji skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę, dzięki czemu często używany jest do masażu.


Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis Seed Oil) - olej otrzymuje się z nasion Wiesiołka dwuletniego. Olej stosowany jest do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej, jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń.
Olej z wiesiołka reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych. Regeneruje i łagodzi swędzenia, poprawia elastyczność skóry. Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. W tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną skórę twarzy. Masować skórę przez około 30 sekund aż do pełnego wchłonięcia.  


Olej Laurowy (Laurus Nobilis Oil) - zwany też często olejem wawrzynowym. Wytwarzany jest z liści wawrzynu szlachetnego (drzewa laurowego). Posiada ciemnozieloną barwę oraz intensywny zapach. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, natomiast pod wpływem ciepła topi się. W jego składzie występują głownie związki z grupy terpenów (m.in. cyneol, geraniol, eugenol).
Olej laurowy jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry. Działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Skutecznie likwiduje łupież, świerzb i inne choroby grzybicze. Zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy. Pielęgnuje włosy i paznokcie. W różnym stężeniu znajduje się w naturalnych mydłach Alep.


Masło shea (Butyrospermun Parkii) - zwane też masłem karite. Masło shea pozyskiwane jest z owoców drzewa shea, które na terenach Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Drzewa te osiągają dojrzałośc dopiero po 30-40 latach, dlatego też plantacje shea należą do rzadkości. Większość tego surowca pochodzi z drzew rosnących dziko.
Shea jest bogate w witaminy A i E, które sprawiają, że skóra po jego zastosowaniu jest gładka i nawilżona. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, jednak o niewysokim współczynniku.
Maso shea w czystej postaci stosowane jest do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu. Ma konsystencję stałą ale rozpuszcza się już w cieple dłoni. Może być używane na bardzo delikatnych częściach ciała np. na skórze twarzy i pod oczami.




Opisałam tu kosmetyczne właściwości i działanie zaledwie kilku olejów roślinnych. W rzeczywistości jest ich bardzo dużo i większość z nich ma drogocenne własności, które możemy wykorzystać zarówno w celach kosmetycznych jak i leczniczych.
Przemysł kosmetyczny od dawna wykorzystuje zalety olejów w swoich produktach. Jednak zamiast użyć kremu, w którym znajduje się zaledwie kilka procent takiego czy innego oleju, nie lepiej jest nałożyć na skórę 100% olej, bez żadnych konserwantów, czy innych chemicznych dodatków, często pochodzący z upraw ekologicznych? Myślę, że warto to rozważyć.


                            

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny post, sama przetestowałam już oliwę z oliwek, olejek arganowy i olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny post :) zaintrygowalas mnie olejem z rozy rdzawej (z opisu wynika , ze jest idealnie stworzony dla mnie)
    pozdrawiam Jola..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...