czwartek, 24 listopada 2011

ZIELONE SZEJKI.





Zielone szejki, inaczej zielone koktajle - co to takiego? Jest to rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw takich jak sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i inne.

Co odróżnia ten rodzaj napoju od innych?

Odpowiedź brzmi: duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.

Czym jest chlorofil i jak wpływa na ludzki organizm?

Chlorofil to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony. 
Nazywany jest "roślinną krwią", a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w cząsteczce chlorofilu - atom magnezu. Większość zielonych warzyw zawiera 2mg żelaza w 100g masy, niezależnie od magnezu występującego w cząsteczkach chlorofilu. Chlorofil dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety, dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony pomimo, że rezultaty badań naukowych są niezwykle obiecujące. A oto zalety chlorofilu:

  • Zwalcza liczne bakterie patogenne.
  • Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach.
  • Łagodzi bóle.
  • Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu podobieństwa w budowie molekularnej chlorofilu i hemoglobiny).
  • Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie.
  • Wzmacnia mięsień sercowy.
  • Delikatnie odwadnia.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Spowalnia proces utleniania komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz arteriosklerozie.
  • Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
  • Przyspiesza proces gojenia ran.
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem.
  • Zapobiega chorobom nowotworowym.
  • Reguluje transport jelitowy.
  • Eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu
  Zalety zielonych koktajli.

Jedną z wielkich zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich 
 oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.
Zielone szejki są bardzo odżywcze. Ich optymalny dla ludzi skład to ok. 6o% dojrzałych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonych warzyw. Zielone szejki, w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem, gdyż nadal zawierają błonnik. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów. 


Proporcja owoców i warzyw 60:40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy. Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę. (twarde liście, nerwy). 


Jak je przygotować? 


Przygotowanie zielonego szejka jest bardzo proste. Umyte liście zielonych warzyw wkładamy do blendera, dodajemy wybrane przez nas owoce, trochę wody i całość miksujemy. W przygotowaniu szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak sałata, kapusta włoska, jarmuż - zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można jednak sięgnąć też po natkę pietruszki, kolendrę czy liście pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli idzie o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od naszych upodobań. Można dodać trochę wody lub lodu aby rozcieńczyć napój. Dodatkowo można wykorzystać sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub trochę miodu. Warto też dodać odrobinę oleju lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu wspomoże wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce, w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak najlepiej jest wypić je zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, aby nie pić codziennie tych samych kombinacji warzywno - owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku zawierającego szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.

                                                                   

                   
     
                  


 
 Na podstawie: R.Gołębiowski-"Zielone szejki-eliksir zdrowia czyli moc zielonych roślin".
                                 
 
 

13 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam zmiksować sobie takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, tym bardziej, że możliwych kombinacji warzyw, owoców, przypraw i ziół jest tak wiele, że nie mogą się znudzić. Są zdrowe i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wole zjeść tak po prostu warzywa lub owoce, a jem ich sporo :).
    Choć ten sposób może też wypróbuję :D.

    Zapraszam do mnie: http://sleepingbeauty0.blogspot.com/
    +dodałam do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jem dużo owoców i warzyw. Warzywa najczęściej w postaci surówek. Zielone szejki traktuję jako jeszcze jeden sposób podania warzyw i owoców, tym bardziej, że są bardzo smaczne.
    Myślę też, że jest to dobry sposób na podanie zielenin dzieciom. Kilkuletnie dziecko raczej nie będzie chciało konsumować surowych liści np. szpinaku, rukoli czy selera, a w postaci szejka wypije z apetytem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś może na surawce/witarianiźmie? Też bardzo lubię zielone szejki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie jestem. Wbrew pozorom nie jest to takie proste jak się ma rodzinę, której trzeba gotować tradycyjne obiady. Staram się jednak jadać jak najwięcej surowego.

      Usuń
  6. To wogóle nie jest proste :) - ale taka surowa dieta nawet 60-80% procentowa jest powiedziałabym lepsza niż taka 100%, jeśli te 20-40% przeznaczymy na dobre pokarmy gotowane, np. kasza gryczana, amarantus, ryż brązowy itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hej :) ja również opisałam u siebie zielone koktajle, które od jakiegoś czasu już popijam :) działają super, jestem pełna energii, no i ten chlorofil ;) pozdrawiam! wieczniemloda

    OdpowiedzUsuń
  8. odkąd przeczytałam tą stronę- sama tez robię szejka codziennie:)PYCHA
    kiedyś amarantus był numerem 1 teraz to.

    OdpowiedzUsuń
  9. https://technologzywnosciradzi.pl/kapusta-kiszona-8-zaskakujacych-korzysci-plynacych-z-jej-spozywania/

    OdpowiedzUsuń
  10. Samo zdrowie, dużo żelaza i witamin.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...