czwartek, 10 listopada 2011

KILKA PRZEPISÓW NA POTRAWY Z KASZ.

Ponieważ pisałam o kaszach, a poza tym uważam, że my, Polacy, jadamy zbyt mało kasz, postanowiłam zamieścić kilka przepisów na potrawy z kasz. 


Omlet z kaszą gryczaną i cukinią.


Składniki: 2 łyżki kaszy gryczanej,
                 2 jajka,
                 1/3 średniej cukinii,
                 oliwa,
                 sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano.


Kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy ugotowaną kaszę i zalewamy jajkami rozmieszanymi z przyprawami. Smażymy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wierzch omletu będzie ścięty. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.
Omlet z takiej ilości składników smażymy na patelni o średnicy ok. 20 cm i jest to porcja dla jednej osoby.

 

Taki omlet możemy zjeść z dowolną surówką i mamy pełnowartościowy obiad.

Ten przepis nie jest moim pomysłem. Znalazłam go przypadkiem po adresem: www.budynwaniliowy.blogspot.com. Przepis wydał mi się apetyczny i już następnego dnia jadłam omlecik na obiad. Był pyszny. Polecam wszystkim "kaszożercom"!


Nalesniki z farszem z kaszy gryczanej i sera.

Składniki:
Ciasto: 1, 2/3 szklanki mąki (najlepiej razowej),
            2 jajka,
            1 szklanka chudego mleka,
            2 łyżki oliwy z oliwek,
            sól

Nadzienie: 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
                  200g zmielonego twarogu,
                  1 cebula średniej wielkości,
                  2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu,
                  1 jajko,
                  oliwa z oliwek.


Kaszę ugotować na sypko. W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem, przesianą mąką i odrobiną soli.Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz mieszając ugotowaną i ostudzoną kaszę z serem twarogowym i zrumienioną na oliwie drobno posiekaną cebulką. Do masy dodać surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche można dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Naleśniki smarować farszem i zwinąć w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć.





 Przepis ten pochodzi z książki M. Bardadyna  "Odchudzająca książka kucharska".

             

Kasza gryczana z soczewicą.

Składniki na 4 porcje: 200g kaszy gryczanej,
                     100g dowolnej soczewicy,
                     2 cebule,
                     2 łyżki oliwy,
                     sól.


Kaszę ugotować na sypko w podwójnej ilości wody na małym ogniu. Kasza nie sklei się i nie rozpadnie jeśli nie będziemy jej mieszać w trakcie gotowania. W drugim garnku ugotować soczewicę. Drobne gatunki soczewicy (np. czerwoną) gotujemy około 15 minut, a duże (np. brunatną) do 40 minut. Na patelni zrumienić na oliwie posiekaną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę i soczewicę, dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę. Podawać do obiadu zamiast ziemniaków.




Ten przepis również pochodzi z książki M. Bardadyna "Odchudzająca książka kucharska". 




Kasza jaglana z prażonymi jabłkami.

Składniki na jedną porcję: 50g kaszy jaglanej,
                                          1 jabłko duże lub 2 małe,
                                          cukier lub miód,
                                          serek wiejski,
                                          rodzynki,
                                          cynamon.

Kaszę najpierw płuczemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wkładamy na 5 minut do mikrofali, ustawiając moc 450V.
Do powstałego musu dodajemy cynamon, cukier lub miód i ponownie wkładamy do mikrofali na kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miseczki, mieszamy z musem, rodzynkami i serkiem wiejskim.

 
Jeśli ktoś nie chce korzystać z mikrofali, można pokrojone (najlepiej ze skórką) jabłka udusić z niewielką ilością masła. Potrawę tę można też przygotować bez serka, nie wszyscy przecież lubią ser. Ta słodka potrawa z pewnością będzie smakowała dzieciom.


Źródło:www.savouringme.blogspot.com


Kasza jaglana z warzywami.

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej,
                 2 strąki kolorowej papryki,
                 1 mała cukinia,
                 1 duża cebula,
                 3 ząbki czosnku,
                 sos sojowy,
                 rozmaryn,
                 3 łyżki oleju,
                 sól, pieprz.

Kaszę sparzyć i osączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Umytą cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać część oleju i podsmażyć samą cebulę. Gdy cebula będzie złota, wsypać kaszę i przez chwilę smażyć razem. Przełożyć do rondla i zalać dwoma szklankami wody. Posolić i zapiekać przez 25 minut w gorącym piekarniku.


 
 Na pozostałym oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać cukinię i paprykę. Dusić, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne. Doprawić sosem sojowym, rozmarynem, solą i pieprzem. Podawać z kaszą.


Źródło: www.styl.pl.


To tylko kilka przykładów na smaczne i zdrowe potrawy z kasz. Nie jest prawdą, że kasza nadaje się tylko do krupniku lub do mięsa duszonego w sosie. Z kasz można przygotować całe mnóstwo pyszności. W każdym z podanych wyżej przepisów można zmienić rodzaj kaszy na bardziej lubiany. Wszystko zależy od naszej kulinarnej inwencji. Życzę smacznego!




 





     

6 komentarzy:

  1. omlet z kasz agryczana jutro na obiad !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry wybór. Omlecik jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kasze. Mam juz pomysl na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też będzie dziś "kaszowo".

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, te przepisy są tak zachęcające że chyba zaraz pójdę sobie ugotowac kaszę, mimo że jem je prawie codziennie. Pierwsze i drugie zdjęcie - mniamidło ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ten przepis z kaszą jaglaną i jabłkami, tylko wolałabym ich raczej nie dawać do mikrofali, która niszczy składniki odżywcze i zubaża jedzenie. Wypróbuję z chęcią przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...