wtorek, 20 grudnia 2011

OSTROPEST PLAMISTY

                                                                                 Ostropest plamisty (Silybum marianum) jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Z wyglądu bardzo przypomina oset. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja. Obecnie jest rośliną uprawną w wielu krajach świata, również w Polsce. Często można spotkać go rosnącego dziko.


Cóż takiego ma w sobie ten oset, kojarzący się raczej z chwastem, że zasługuje na to, by go uprawiać? 

Jak najbardziej zasługuje na uprawę. Ostropest plamisty zawiera bardzo cenną substancję o nazwie sylimaryna. Sylimaryna nie jest substancją jednorodną, jest to kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego. Dzięki temu składnikowi ostropest ma zastosowanie lecznicze.

O leczniczych właściwościach ostropestu wiedziano już w starożytności. Łacińską nazwę Silybum nadał tej roślinie grecki lekarz Dioscorides w 100 r p.n.e. a jej lecznicze działanie znał też rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy w I wieku naszej ery.


Zawarta w ostropeście sylimaryna jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ta, podobna do ostu roślina, jest jednym z najsilniejszych ziół potrafiących wspomóc oczyszczanie i regenerację wątroby, a także zneutralizować toksyny. Te zalety ostropestu wykorzystuje przemysł farmaceutyczny produkując leki na regenerację wątroby np. popularny Sylimarol.

Jednak skuteczność nie przetwarzanych przemysłowo nasion ocenia się znacznie wyżej. Jest to produkt bioekologiczny o wysokiej wartości biologicznej i leczniczej. Wytwarzany jest z roślin uprawianych bez żadnych nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu produkt nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, barwników czy aromatów. Są to po prostu wysuszone nasiona ostropestu.


 Wskazania do stosowania ostropestu:

  • rekonwalescencja po toksycznych uszkodzeniach wątroby np. kuracje antybiotykowe, nadużywanie alkoholu, chemio- i radioterapia, zatrucia pokarmowe w tym zatrucia muchomorem sromotnikowym i metalami ciężkimi,
  • zaburzenia czynności wątroby spowodowane złą dietą i cukrzycą,
  • wirusowe zapalenie wątroby typu C - wspomagająco,
  • zapalenie dróg żółciowych i woreczka żółciowego,
  • endometrioza - jedna z głównych przyczyn bezpłodności u kobiet,
  • kamica żółciowa - profilaktycznie i leczniczo,
  • wspomagająco przy leczeniu nowotworów,
  • zanik, marskość, stłuszczenie, niedoczynność wątroby,
  • hemoroidy, krwiomocz, kamica moczowa, puchlina wodna,
  • zapalenie płuc i opłucnej,
  • krwioplucie, krwawienie z nosa, jelit i żołądka, przedłużające się i zbyt obfite miesiączki,
  • ból wątroby, ataki kolki, wzdęcia, wodobrzusze, obrzęk wokół kostek, ból brzucha, mdłości, odbijanie,
  • łuszczyca - łagodzi stany zapalne i hamuje zmiany skórne,
  • wysoki poziom cukru we krwi,
  • podwyższony poziom cholesterolu - ostropest to ważny składnik diety antycholesterolowej.

Wymieniłam większość schorzeń, w których ostropest może być pomocny. Jednak chyba największą rolę odgrywa przy chorobach wątroby, dróg żółciowych i nerek. Działa przeciwzapalnie, stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim działa odtruwająco.

Ostropest można stosować w postaci wyciągów wodnych (odwar lub napar) i  nalewek, ale najlepiej i najprościej jest zjadać zmielone ziarna ostropestu. 
W sklepach zielarskich można, oprócz całych ziaren, kupić także zmielone. Korzystniej jednak jest kupić całe ziarna i mielić je np. w młynku do kawy. Dlaczego? Dlatego, że wszelkie ziarna bardzo szybko po zmieleniu  tracą swoje właściwości. Najlepiej zmielić sobie ilość ziaren przewidzianych na dzień czy dwa i spożywać świeże.
Jak dużo go jeść? Profilaktycznie wystarczy 1-2 łyżeczki do herbaty dziennie. Przy przewlekłych chorobach można tę dawkę podwoić. 
Zmielony ostropest można rozmieszać z zimną wodą i wypić. Można go też dodawać do sałatek i surówek.


Przy chorobach przewlekłych bardzo ważna jest systematyczność stosowania ostropestu, a pierwszych objawów poprawy stanu zdrowia można oczekiwać mniej więcej po miesiącu stosowania.


Ktoś może powiedzieć, że nie ma sensu tracić czasu na mielenie ostropestu, kiedy można kupić wiele gotowych leków zawierających sylimarynę. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie tabletki mają wiele niepożądanych działań ubocznych. Z jednej strony pomagają, a z drugiej trują. Trudno wyobrazić sobie skuteczne usuwanie toksyn z wątroby aplikując jej przy okazji inne toksyny, te z tabletek.


Ostropest plamisty jest jednym z wielu leków podarowanych nam przez naturę i naprawdę warto z tego daru skorzystać.


 

1 komentarz:

  1. Najważniejszym czynnym składnikiem rośliny jest sylimaryna, zawierająca grupę flawonoidów. Związki te jako antyoksydanty chronią wątrobę przed oksydacją, a także wspomagają odtruwanie. Sylimaryna podnosi poziom glutationu w komórkach wątroby o 50%. Sylimaryna zwiększa także aktywność innego antyoksydanta – dysmutazy ponadtlenkowej. Sylimaryna aktywnie zapobiega uszkodzeniu wątroby, ponieważ działa jak antyoksydant. Wykazuje znacznie silniejsze działanie antyoksydacyjne dla wątroby niż witaminy E lub C.

    Ostropest plamisty stosuje się jako dodatek do dań (mielony), naparów (owoc), a niekiedy jako suplement.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...