Oto przepis:
Składniki:
- 150g wędzonego łososia w plastrach,
- 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
- 200g twarogu,
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki posiekanego koperku,
- łyżka skórki startej z cytryny,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Szpinak poddusić na maśle i osączyć. Gdy przestygnie wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. W zależności od upodobań można gałkę muszkatołową zastąpić czosnkiem. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200st.C. Po upieczeniu lekko wystudzić. Otrzymujemy dosyć cienki, elastyczny placek, który łatwo się roluje.
Ser wymieszać z jogurtem, skórką cytrynową i koperkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny.Rozsmarować na szpinakowym cieście, na wierzchu ułożyć plastry łososia. Zrolować.
Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię, roladę kroimy w grube plastry i podajemy na stół.
Rolada jest potrawą atrakcyjna i, co najważniejsze, smaczną. Zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Polecam i życzę smacznego.
Źródło: "CLAUDIA" IV/2002
Wygląda ładnie i pewnie jest pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja dam i czosnek i gałkę :)
OdpowiedzUsuńJasne, że jest pyszne!
OdpowiedzUsuńJa, jak dotąd, zawsze robiłam z gałką, ale myślę, że z czosnkiem też pyszne. Może w tę Wigilię zrobię z czosnkiem...
hej, zrobiłam ja właśnie poprzedniego roku na boże narodzenie i zrobiła furorę :)jest przepyszna!!!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam coś podobnego i bardzo mi smakowało, niestety zgubiłam przepis tym bardziej się cieszę ,że go u Ciebie znalazłam :-)
OdpowiedzUsuńrolada na odpust
OdpowiedzUsuń