sobota, 17 grudnia 2011

ROLADA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

      Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na ciekawą potrawę, jaką jest rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Rolada jak najbardziej nadaje się na kolację wigilijną, mimo iż nie można jej zaliczyć do potraw tradycyjnych. W moim domu od lat gości na wigilijnym stole, obok potraw tradycyjnych jak barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami i innych.



Oto przepis:

Składniki:
  • 150g wędzonego łososia w plastrach,
  • 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 200g twarogu,
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • łyżka skórki startej z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Wykonanie:

Szpinak poddusić na maśle i osączyć. Gdy przestygnie wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. W zależności od upodobań można gałkę muszkatołową zastąpić czosnkiem. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  

 Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200st.C. Po upieczeniu lekko wystudzić. Otrzymujemy dosyć cienki, elastyczny placek, który łatwo się roluje.


Ser wymieszać z jogurtem, skórką cytrynową i koperkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny.Rozsmarować na szpinakowym cieście, na wierzchu ułożyć plastry łososia. Zrolować.


Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię, roladę kroimy w grube plastry i podajemy na stół.


Rolada jest potrawą atrakcyjna i, co najważniejsze, smaczną. Zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Polecam i życzę smacznego.


Źródło: "CLAUDIA" IV/2002

6 komentarzy:

  1. Wygląda ładnie i pewnie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że jest pyszne!

    Ja, jak dotąd, zawsze robiłam z gałką, ale myślę, że z czosnkiem też pyszne. Może w tę Wigilię zrobię z czosnkiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, zrobiłam ja właśnie poprzedniego roku na boże narodzenie i zrobiła furorę :)jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś jadłam coś podobnego i bardzo mi smakowało, niestety zgubiłam przepis tym bardziej się cieszę ,że go u Ciebie znalazłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...