poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zdrowy, pożywny i pyszny koktajl



         
                Dziś chciałabym zaproponować Wam koktajl. Tak jak mówi tytuł postu, koktajl jest pożywny, zdrowy i, oczywiście, pyszny. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, nie potrzeba też wielu składników. Oto te składniki:




Do przygotowania koktajlu potrzebujemy:
  • jedno dojrzałe awokado,
  • jedną limonkę,
  • miód,
  • trochę świeżej mięty,
  • wodę. 


Wykonanie:
do blendera wkładamy miąższ awokado, dodajemy sok z limonki, miód, wodę i trochę listków świeżej mięty. Miksujemy i gotowe. Koktajl powinien być na tyle rzadki, żeby można było go pić. Jeśli jest zbyt gęsty należy dolać jeszcze trochę wody, jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze trochę miodu i ponownie zmiksować. Gotowe. Koktajl możemy rozlać do szklanek. Prawda, że proste? Z jednego owocu awokado powinno wyjść około 0,5 litra koktajlu. Ponieważ mamy teraz upalne lato dodaję do szklanek z koktajlem kostki lodu. 
 



Najlepsza do koktajlu jest świeża mięta, ale w ostateczności, gdy nie ma się świeżej, to można dać suszonej. 
Moim zdaniem taki koktajl jest dobrym sposobem na jedzenie awokado. Awokado jest owocem kalorycznym, zawierającym dużo tłuszczu, a więc pożywnym. Koktajl może być np. podwieczorkiem dla dzieci i dla dorosłych.

Awokado posiada tak dużo wartości odżywczych, że naprawdę warto uwzględniać je w swojej diecie. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne organizmowi do tworzenia zasobów białka. Jest owocem tłustym ale są to zdrowe tłuszcze pomagające regulować poziom cholesterolu, a zwłaszcza podnosi poziom HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu. Jest doskonałym źródłem karotenoidów, witamin C i E, selenu, cynku, fitosteroli. Zawiera też dużo kwasu foliowego ważnego zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika oraz antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Jedzmy więc awokado. Nasze zdrowie na tym z pewnością skorzysta.


9 komentarzy:

  1. Wygląda super! Ja mam problem z dostaniem dojrzałego avocado. Macam,macam, sprzedawcy się patrzą z niechęcią, ale co zrobić. Ciekawa jestem, czy może takie avocado zakupić i pozwolić mu dojrzeć w domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie w sklepach są niedojrzałe owoce awokado czyli twarde jak kamień. Taki owoc musi poleżeć w domu (ale nie w lodówce) aż dojrzeje czyli zrobi się miękki. Można przyspieszyć dojrzewanie awokado wkładając je do torebki papierowej wraz z jabłkiem lub bananem. Jabłka i banany wydzielają gaz (etylen), który przyspieszy dojrzewanie awokado. Trzeba codziennie kontrolować awokado. Powinno być miękkie ale nie można dopuścić do powstania na skórce owocu ciemnych plam, które oznaczają, ze awokado jest już przejrzałe i zaczyna się psuć.

      Usuń
  2. z przyjemnością bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie:) ja lubię ten koktajl w połączeniu z bananem, Twój wydaje mi się bardziej orzeźwiający; spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomyślałam o dodaniu banana. Muszę kiedyś spróbować :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na zdrowy koktajl. Aż mam ochotę go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za spożywaniem awokado ale w takiej mieszance chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...