Zrobiłam ocet jabłkowy! Wiele czytałam i słyszałam o zdrowotnych właściwościach tego octu i wreszcie go zrobiłam. Zainspirowała mnie do tego Bianka, pisząca o occie na swoim blogu (klik).
W ubiegłym roku też próbowałam zrobić ocet jabłkowy, ale, niestety, weszła pleśń i trzeba było wszystko wyrzucić. W tym roku, pod wpływem postu Bianki, postanowiłam spróbować jeszcze raz i udało się. Mam ocet własnej produkcji!
Ocet jabłkowy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, a oto niektóre z nich:
- zapobiega kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego,
- wzmacnia system odpornościowy,
- poprawia kondycję fizyczną,
- łagodzi objawy zapalenia stawów i dny moczanowej,
- ogranicza infekcje w obrębie zatok i gardła,
- obniża wysoki poziom cholesterolu,
- chroni przed zatruciem pokarmowym,
- wspomaga trawienie i leczenie zaparć,
- zapobiega zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach i...
- przyspiesza metabolizm, co wspomaga utratę wagi.
Nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny jeśli codziennie rano wypijemy szklankę wody z dodatkiem 2-3 łyżeczek octu jabłkowego i takiej samej ilości miodu.
Ten wspaniały, naturalny produkt możemy też wykorzystać zewnętrznie, czyli do celów kosmetycznych. Bardzo dobrze sprawdzi się w płukance octowej do włosów. Ocet jabłkowy może też pomóc w uregulowaniu pH skóry. Wystarczy jedną część octu rozcieńczyć w dwóch częściach wody i stosować jak tonik. Ponieważ ocet jabłkowy ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, taki octowy tonik będzie również pomocny w zwalczaniu trądziku.
W sklepach często widuję gotowy ocet jabłkowy ale jeszcze nigdy takiego nie kupiłam. Uważam, że najlepszy jest ocet zrobiony samodzielnie. Przynajmniej wiem z czego się składa i że nie zawiera żadnej szkodliwej chemii. Mam zamiar nastawić jeszcze jedną porcję jabłek na ocet. Chcę zmobilizować rodzinkę do picia octu więc trzeba zrobić go więcej.
O tak, koniecznie zrób więcej :D Po lekturze postu też chcę taki ocet!!! Zatem składam oficjalne zamówienie :-D
OdpowiedzUsuńI moje dziewczyny też chcą, choć jeszcze o tym nie wiedzą :-)
Brzmi świetnie.
PS Śliczna karafka i jeszcze śliczniejsza miska z jabłkami w tle ;-)
Zobaczymy... Najpierw musi mi się udać następna porcja octu :) Dzisiaj rozejrzę się na targu za odpowiednimi jabłkami.
UsuńTeż mam ocet swojej roboty, ale nie wyszedł mi do końca taki jak chciałam, bo dodałam drożdże i smak ma średni. Używam go tylko do płukania włosów.
OdpowiedzUsuńJa robiłam bez drożdży. Tylko jabłka, woda i cukier. Widziałam w internecie przepisy z drożdżami ale jakoś nie trafiły mi do przekonania więc zrezygnowałam z nich :)
UsuńTak, tak, ocet jabłkowy samo zdrowie.Ja też w tym roku sobie zrobiłam, ale nigdy nie dodaje się drożdży.Jedną porcję robiłam z cukrem a druga z miodem i ta z cukrem się zepsuła,więc następny ocet robiłam tylko z miodem :)Po odstaniu jeszcze kilku tygodni zrobi się klarowny :) Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńJa mam właśnie taki ze sklepu, nie sprawdza się u mnie za bardzo na włosach, ale spróbuję od jutra pić go tak, jak napisałaś :)
OdpowiedzUsuńJa mam ocet kupny- z Rossmanna i u mnie sprawdza się całkiem dobrze jako płukanka do włosów. Czasem robię sobie także tonik na hydrolacie z dodatkiem octu i różnych nawilżaczy.
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie
Cieszę się, że wszystko się udało :) Ja moje zapasy sukcesywnie umniejszam. Zdecydowanie wychodzi mi to na zdrowie :) Polecam niezdecydowanym. Zrobienie octu jabłkowego to nic trudnego. A korzyści dla zdrowia i urody, niezliczone.
OdpowiedzUsuńJuż nastawiłam następne jabłuszka na ocet bo to co mam to zdecydowanie za mało :)
UsuńSuper sprawa z tym octem. Pod wływem posta Bianki kupiłam książkę o occie. Widzę, że też ją masz. Wspaniała lektura.
OdpowiedzUsuńTo teraz pora na następny krok czyli zrobienie octu :)
UsuńSmacznie i pięknie wygląda w tej karafce. O zaletach octu jabłkowego warto wspominać.
OdpowiedzUsuńWarto wspominać i warto używać :)
Usuńooo fajny pomysl na robiony samodzielnie ocet ja niestety mam kupny
OdpowiedzUsuń